23 października oddział przedszkolny i klasa III uczestniczyły w warsztacie ,,Od ziarenka do bochenka ” organizowanych przez Cukiernię- Piekarnię Marta w  Inowrocławiu. Właściciel piekarni pan Rafał Małaczek wraz z panią Esterą współprowadzącą warsztaty kujawskie powitali nas staropolskim zwyczajem, czyli chlebem i solą.

Pani Estera opowiedziała nam o historii chleba, który kiedyś nazywany był podpłomykiem i przypominał raczej dzisiejszy podkład pod pizzę. Zapoznaliśmy się z różnymi rodzajami zbóż oraz mąki , ustaliliśmy kolejne etapy powstawania pieczywa.

Następnie przystąpiliśmy do własnoręcznego formowania podpłomyków i bochenków. Piekarz pokazał nam również jak formuje się chałki, rogale czy bułeczki.

Biesiadując przy kujawskich balladach degustowaliśmy nasze wypieki. Trzeba przyznać, że były przepyszne !

 

Rozmawialiśmy także o szacunku do chleba, tradycji związanej z dożynkami i pracy osób, którym go zawdzięczamy . To dzięki codziennej pracy rolnika, młynarza, piekarza możemy go mieć na naszym stole.

Na zakończenie spotkania pan Rafał wypowiadając formułę ,,Bądź dobry jak chleb”, wręczył każdemu uczestnikowi warsztatów Dyplom Małego Piekarza.Wycieczkę do piekarni poprzedził przeprowadzony w oddziale przedszkolnym projekt edukacyjny ,,Chleb”. Opiekunami wycieczki były panie Ewa Stabulewicz i Elżbieta Wietrzykowska.