W tym roku szkolnym dzieci w oddziale przedszkolnym systematycznie poznają ciekawe zawody wykonywane m.in. przez ich rodziców. 17 grudnia gościliśmy jedną z mam naszych uczennic, panią Joannę Lewandowską, która przybliżyła nam tajniki zawodu kucharza.

Przedszkolaki mogły obejrzeć strój kucharza, dowiedzieć się do czego służy m.in. zapaska, kitel oraz gdzie można spotkać osobę wykonującą ten zawód. Dzieci poznały również przedmioty, jakimi posługuje się w swojej pracy szef kuchni.Okazało się, że nie tylko Święty Mikołaj nosi przy sobie rózgę, ale również jest ona potrzebna kucharzowi.

Przedszkolaki chętnie odpowiadały na pytania i  zagadki pani Joasi. Przypomnieliśmy sobie również wspólnie piramidę żywienia, oraz zasady racjonalnego odżywiania się. Po części teoretycznej nadszedł czas na  przyrządzenie słodkiego lukru i dekorację pierników.

Również w tej części dzieci wypadły świetnie.Pani Joasia obdarowała wszystkie dzieci słodkim upominkiem, przekazała również kolorowanki przedstawiające pracę kucharza. Dzieci dowiedziały się także, iż ten zawód, choć wydaje się prosty, wcale taki nie jest. Jest to zawód dla osób z powołaniem, gdyż trudno jest nie posiadając talentu kulinarnego i pasji być naprawdę dobrym kucharzem. W podziękowaniu przedszkolaki przekazały naszemu gościowi podziękowanie i zaprosiły do wspólnego zdjęcia.

Serdecznie dziękujemy pani Joasi za ciekawie i profesjonalnie przeprowadzone zajęcia, miłą atmosferę.