,,Od ziarenka do bochenka”- warsztaty kujawskie w Piekarni,, Marta”
6 i 7 października oddział przedszkolny, klasa I ,II i III uczestniczyły w warsztacie ,,Od ziarenka do bochenka ” organizowanych przez Cukiernię- Piekarnię Marta w Inowrocławiu. Właściciel piekarni pan Rafał Małaczek wraz z panią Esterą Zembrzuską współprowadzącą warsztaty kujawskie powitali nas staropolskim zwyczajem, czyli chlebem i solą.
Pani Estera opowiedziała nam o historii chleba, który kiedyś nazywany był podpłomykiem i przypominał raczej dzisiejszy podkład pod pizzę.
Chleb znany jest od około 6100 lat, a na pomysł, żeby był pulchny i dobrze wyrośnięty wpadli starożytni Egipcjanie, którzy dodali do jego wypieku zakwasu.
Zapoznaliśmy się z różnymi rodzajami zbóż oraz mąki , ustaliliśmy kolejne etapy powstawania pieczywa.
Następnie przystąpiliśmy do własnoręcznego formowania podpłomyków i bochenków. Piekarz pokazał nam również jak formuje się chałki, rogale czy bułeczki.
Biesiadując przy kujawskich balladach degustowaliśmy nasze wypieki. Trzeba przyznać, że były przepyszne!
Rozmawialiśmy także o szacunku do chleba, tradycji związanej z dożynkami i pracy osób, którym go zawdzięczamy . To dzięki codziennej pracy rolnika, młynarza, piekarza możemy go mieć na naszym stole.
Na zakończenie spotkania pan Rafał wypowiadając formułę ,,Bądź dobry jak chleb”, wręczył każdemu uczestnikowi warsztatów Dyplom Piekarza.