,,Od ziarenka do bochenka”- warsztaty kujawskie w Piekarni,, Marta”

6 i 7  października oddział przedszkolny, klasa I ,II i III uczestniczyły w warsztacie ,,Od ziarenka do bochenka ” organizowanych przez Cukiernię- Piekarnię Marta w  Inowrocławiu. Właściciel piekarni pan Rafał Małaczek wraz z panią Esterą  Zembrzuską współprowadzącą warsztaty kujawskie powitali nas staropolskim zwyczajem, czyli chlebem i solą.

W cukierni "Marta" kl.0,1 i 3

Pani Estera opowiedziała nam o historii chleba, który kiedyś nazywany był podpłomykiem i przypominał raczej dzisiejszy podkład pod pizzę.

Chleb znany jest od około 6100 lat, a na pomysł, żeby był pulchny i dobrze wyrośnięty wpadli starożytni Egipcjanie, którzy dodali do jego wypieku zakwasu.

 Zapoznaliśmy się z różnymi rodzajami zbóż oraz mąki , ustaliliśmy kolejne etapy powstawania pieczywa.

Następnie przystąpiliśmy do własnoręcznego formowania podpłomyków i bochenków. Piekarz pokazał nam również jak formuje się chałki, rogale czy bułeczki.

W cukierni drugoklasiści

Biesiadując przy kujawskich balladach degustowaliśmy nasze wypieki. Trzeba przyznać, że były przepyszne!

Rozmawialiśmy także o szacunku do chleba, tradycji związanej z dożynkami i pracy osób, którym go zawdzięczamy . To dzięki codziennej pracy rolnika, młynarza, piekarza możemy go mieć na naszym stole.

Na zakończenie spotkania pan Rafał wypowiadając formułę ,,Bądź dobry jak chleb”, wręczył każdemu uczestnikowi warsztatów Dyplom Piekarza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content